2009. július 20., hétfő

Beltéri lépcsők

Lépcső a mindennapokban

Az egyre nagyobb számban készülő többszintes lakóépületeknek, tetőtér beépítések sorának köszönhetően egyre nagyobb figyelem övezi a belső tereket összekötő lépcsőket.
A lépcsők azon kívül, hogy az egymás felett lévő szinteket összekötik, bútordarabok is egyben. A helység berendezésével stílusában nem harmonizáló lépcsőnél már csak egy a rosszabb a kényelmetlen, rossz kialakítású lépcső.
lépcsőlépcsőMilyen a jó lépcső?

Már a tervezés stádiumában tisztázni kell, hogy milyen típusú és szélességű lépcsőt kíván beépíteni a lakás tulajdonosa. A födémáttörés, födémnyílás méretét már ehhez kell igazítani a tervezőnek. Ha ez az első lépés kimarad sokszor már nem lehet utólag korrigálni az itt elkövetett hibákat. Az eredmény pedig egy kényelmetlen lépcső, amit ne feledjünk lehet, hogy 20 évig is használni kell!!!

Egyedi lépcső

Lépcső készítésekor minden esetben ellenőrizni kell a helyszínen a méreteket a lépcső gyártása előtt. Ilyenkor szokott kiderülni a leggyakoribb hiba, hogy szűk a födémnyílás és a betervezett lépcsőt nem lehet beépíteni. Vagy épp onnan kellene a lépcsőnek indulnia ahol a menet közbeni változtatások miatt, most épp a konyhafal található. Általában ezeket a hibákat lehet korrigálni, ez azonban minden esetben a lépcső kényelmének a rovására tehető csak meg.

Milyen anyagból készül a lépcső?
A lépcső járólapjait leginkább kemény fából szokták készíteni pl. tölgy, akác, bükk, amelyeket lehet pácolni is, hogy megfelelően illeszkedjen a lakás színvilágába. A lépcső tartószerkezete lehet fém, kö(beton), vagy akár fa is. A lépcsőkorlát készítésére szintén sokfajta anyagot lehet felhasználni a már említetteken kívül az üvegtől a rozsdamentes acélig bármiből lehet a lépcsőkorlát.

2 megjegyzés:

 1. Egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak akik gondban vannak a lépcső helyigényének kiszámításával. Oldalamra szerkesztettem egy automata on-line lépcső számoló programot.
  http://www.lepcsok.eoldal.hu/cikkek/lepcso-szamitas.html
  Remélem sokaknak segít majd.
  Tisztelettel
  Füleki Tibor

  VálaszTörlés
 2. Információk lépcsőkről. http://lepcso.otthonok.hu
  http://lepcso.otthonok.hu

  VálaszTörlés